Søk English (United States)  Norsk, Bokmål (Norge) Svenska (Sverige)  Dansk (Danmark)
21. mai 2024..:: Hjem::..Registrer  Logg inn
 Artikkel detaljer

Himmelkalenderen 2011
Et sikkert tegn på at det snart er jul, er når Jan-Erik Ovaldsens Himmelkalenderen ankommer bokhandelen. Hvert år gleder jeg meg til denne lille hendige almanakken som har vært i salg år etter år, nå sjette år på rad. Og hvert år er det en fryd å åpne sidene i den lille fargerike boken med sin hendige kalender samt et vell av annen interessant og nyttig informasjon.

Det jeg liker aller best med Himmelkalenderen, er det hendige formatet samt sammensetningen av variert innhold.

Det første som møter deg når du begynner å bla i boken, er en hendig almanakk hvor du for hver dag i året finner informasjon om solens gang, månefaser, astronomiske begivenheter, meteorsværmer samt planeter som kan være verdt å kikke etter. I tillegg finnes selvfølgelig informasjon som du finner i andre almanakker, som merkedager, offentlige fridager, flaggdager mm. For hver dag er det også litt plass til å skrive egne notater. På denne måten er Himmelkalenderen et flott lite redskap for å planlegge himmelobservasjoner.

Men dette er bare begynnelsen. I tillegg finnes 140 sider med astronomistoff, nok til å hygge seg med nesten gjennom et helt år. Og stoffet i seg selv er spennende nok til at det til tider kan være vanskelig å legge fra seg den lille boken. Men selv pleier jeg å ta den med meg på reiser hvor jeg kan hygge meg med ny og spennende lærdom i en ledig stund. I årets utgave kan du bl.a. lese om hvordan ny teknologi gir teleskopene supersyn, om meteoritter, planetene, galakser, teleskoper og utstyr samt et en fin innføring i kosmologi.

I tillegg er boken et flott oppslagsverk med tabeller og annen info som burde tilfredsstille selv de mest ivrige amatørastronomer. Her kan nevnes bl.a. asteroider, måner i solsystemet, Kuiperbelte-objekter, stjernebildene, stjerner og dobbeltstjerner, tåker og hoper, Messier og galakser.

Årets Himmelkalenderen holder fortsatt stand som en av mine absolutte favoritter blant astronomirelaterte bøker. Dette er den perfekte julegave til alle astronomiinteressert og anbefales på det varmeste!

Fakta:
Tittel: Himmelkalenderen 2011
Forfatter: Jan-Erik Ovaldsen
Format 11,5 x 16,5 cm. Trådheftet, 208 sider, i farger.
Forlag: Tapir Akademisk Forlag
ISBN: 978-82-519-2605-8
Pris: 149,-
Link: www.himmelkalenderen.com/hk

Diskuter artikkelenForfatter: Eirik Sørensen
Dato publisert: 15.11.2010
Antall views: 17255

Return

  
Copyright 2006-2015 Stjerneporten   Betingelser for bruk  Personvern